Cava was het antwoord op Champagne uit Frankrijk toen wijnmaker José Raventós rond 1872 besloot om zélf mousserende wijn te maken, maar dan van de lokale druivenrassen uit de regio Penedès, nog steeds het hart van de Cava wereld. Vroeger werd de schuimwijn uit deze streek nog wel eens Spaanse Champagne genoemd, maar we weten ondertussen dat slechts mousserende wijnen die écht uit de Champagnestreek komen, Champagne genoemd mogen worden. De benaming Cava komt van het Spaanse woordje cava, wat kelder betekent en verwijst naar de plaats waar de wijnmakers de wijn gewoonlijk laten rijpen.
Maar voordat de Cava in de kelder ligt, moet de wijnmaker een aantal belangrijke stappen volgen in het bereidingsproces en om te beginnen laat hij de druiven vergisten tot een basiswijn. Voor deze basiswijn worden veelal Macabeo-, Xarello- en Parellada druiven gebruikt, maar steeds vaker ook de typische Champagne druiven Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Aan de basiswijn wordt ‘liqueur de tirage’ toegevoegd; een mengsel van suiker, gist en voedingsmiddelen. Nu volgt de tweede vergisting op de fles, waar ook weer zo’n mooie Franse benaming voor is, namelijk ‘prise de mousse’. Tijdens dit proces ontstaat koolzuurgas en dat zit gevangen in de fles, wat voor de bekende bubbeltjes zorgt.
Nu mag de Cava in de kelder liggen om te rijpen met de dode gistcellen in de fles; dit noemen we ‘sur lie’. Voor een gewone Cava zijn de regels dat de wijn minimaal 9 maanden sur lie moeten liggen, maar een Cava Reserva rijpt bijvoorbeeld minimaal 18 maanden.
En nog steeds is die Cava niet klaar om te drinken… De fles wordt eerst naar een verticale stand gebracht waardoor de gistcellen naar de flessenhals zakken en daarna wordt flessenhals bevroren om de gistprop uit de fles te kunnen verwijderen. Vervolgens wordt aan de wijn een mengsel van suiker en wijn toegevoegd, die uiteindelijk de zoetheid van de wijn bepaalt. Brut nature, extra brut en brut zijn de droogste varianten van Cava, waarbij brut de meest voorkomende is. Wil jij een zoetere variant, kijk dan naar een Cava Seco of zelfs Semiseco. Dit klinkt droog, maar bevatten allebei best wat restsuiker met een zoetere wijn tot gevolg.
Deze traditionele manier van schuimwijn maken, en laten we dan nu de Spaanse bewoording gebruiken, wordt Método Tradicional genoemd en is dezelfde manier waarop Champagne gemaakt wordt. Dat maakt een Cava geen Champagne, want andere druiven, andere bodem en een ander klimaat leveren een andere wijn op. Maar ook een ander prijskaartje en we begrijpen maar al te goed dat je niet iedere dag 60 euro voor een mousserende wijn wilt neerleggen… Proost!